Jak przy pomocy diety zadbać o odporność organizmu?Oto kilka cennych produktów żywnościowych, które pomogą Wam naturalnie wzmocnić układ immunologiczny:
Warzywa i owoce
W aspekcie odporności najistotniejsze jest włączenie do codziennego jadłospisu warzyw i owoców bogatych w witaminę C i beta-karoten. W przypadku witaminy C, będą to porzeczki, czerwona papryka, natka pietruszki, cytrusy, kiwi czy brokuły. Beta- karoten w dużej ilości znajdziemy w brzoskwiniach, morelach, marchewce, pomidorach, dyni, mango, jarmużu i szpinaku.
Ryby
Witamina C i nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte między innymi w łososiu, makreli, śledziach, tuńczyku czy dorszu odgrywają niebagatelną role w kształtowaniu układu immunologicznego człowieka i ochronie przed infekcjami.
Kiszonki
Proces kiszenia zachodzi pod wpływem fermentacji mlekowej, a dzięki temu znacznie zwiększa się wchłanianie składników i zawartość substancji antyoksydacyjnych.
Fermentowane produkty mleczne
Spożywanie jogurtu naturalnego, kefiru czy maślanki wpływa na rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, a co za tym idzie- blokuje dostęp dla bakterii chorobotwórczych. Nie bez powodu, fermentowane produkty mleczne często nazywane są naturalnymi probiotykami.
Warzywa cebulowe
Cebula, czosnek, szczypior oraz por nazywane są „naturalnymi antybiotykami”. Czosnek zawiera związek o nazwie allicyna, która wykazuje działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe, natomiast cebula posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Warzywa cebulowe są również bogate w witaminę A, C, E, B oraz żelazo, siarkę, selen oraz magnez.