Falafel, w tradycyjnej wersji, to smażone na głębokim tłuszczu, kulki z ciecierzycy, bobu, fasoli lub grochu z dodatkiem wyrazistych, arabskich przypraw. Może być podawany na talerzu, w formie dania obiadowego, z dodatkiem składnika skrobiowego (kaszy, ziemniaków lub ryżu) oraz sałatki lub w chlebie PITA, kiedy wraz warzywami i sosem, stanowi wegański odpowiednik tradycyjnego kebaba.
Falafel ze względu na fakt, że wykonany jest z nasion roślin strączkowych, stanowi bogate źródło białka roślinnego i jest ceniony w kuchni zarówno wegetariańskiej jak i wegańskiej. Dodatkowo, obecny w roślinach strączkowych błonnik usprawnia pracę przewodu pokarmowego, oraz daje szybkie uczucie sytości, co sprzyja redukcji masy ciała. Przez duży udział aromatycznych przypraw, falafel zawiera również niewiele soli, w porównaniu do potraw mięsnych, co jest pomocne w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.
Mimo, że Falafel osiąga co raz większą popularność i gości na talerzach nie tylko u wegan, pochodzenie tej potrawy do dzisiaj nie zostało ostatecznie rozstrzygnięte. Jedne źródła donoszą, że potrawa ta pochodzi z Izraela, natomiast inne, że to Egipt jest ojczyzną wegańskich kulek. Początkowo, falafel był daniem postnym u koptyjskich chrześcijan i pierwszy raz został wykonany około 1000 lat temu. co Z czasem jednak poprzez prężnie działające ośrodki portowe, potrawa zyskiwała coraz większą popularność w wielu Państwach Morza Śródziemnego. Do Polski najprawdopodobniej falafel trafił z Turcji, głównie dzięki imigrantom.
Zaproponujemy Wam szybki i zdrowy przepis na domowy falafel i sami ocenicie, czy ta potrawa przypadnie Wam do gustu . Od swojego konwencjonalnego odpowiednika będzie różnił się obróbką termiczną, a dzięki temu mniejszą ilością tłuszczu i kilokalorii.
FIT FALAFEL Z PIEKARNIKA
Składniki: 2 puszki ciecierzycy – bez zalewy, 1 łyżka cebuli suszonej w proszku, 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki bardzo drobno poszatkowanych liści kolendry, 3 łyżeczki erytrytolu (lub cukru), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka zmielonego kuminu, ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry, sól, pieprz. Do obtoczenia- 3 łyżki bułki tartej razowej, łyżeczka papryki słodkiej w proszku.
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciecierzycę miksujemy w blenderze na jak bardzo gładką masę, następnie przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. W osobnej misce mieszamy bułkę tartą ze słodką papryką. Z masy z ciecierzycy formujemy kulki, obtaczamy je w bułce tartej formujemy na małe, okrągłe kotleciki o średnicy 4–5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15–20 minut w zależności od wielkości falafeli. Spożywamy na ciepło lub na zimno.
Autor artykułu: dietetyk kliniczny Natalia Kozłowska