Sezon dyniowy w pełni a więc korzystajmy z tego bardzo wdzięcznego i uniwersalnego warzywa o wszechstronnym zastosowaniu.
W aspekcie żywieniowo zdrowotnym dynia zasługuje na uznanie z uwagi na wysoką wartość odżywczą, przy stosunkowo niskiej kaloryczności. W 100 g ma ona jedynie 33 kcal, jest bogata w witaminę A, która bierze udział w procesie widzenia oraz zapobiega starzeniu się komórek. Dzięki zawartości potasu, pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia tętniczego, a zawarty w niej beta-karoten poprawia koloryt naszej skóry.
Przepis na dynię w wersji „na słodko”:
Dyniowe muffinki:
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczkę sody oczyszczonej,
- 3 łyżki karobu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- jajko,
- banan,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 200 g puree z dyni,
- 3/4 szklanki namoczonych daktyli,
- 1 jabłko.
Sposób przygotowania: Jabłko ścieramy na grubych oczkach. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, karob, gałkę, sól i cynamon. W oddzielnej misce miksujemy banany z dyniowym puree i daktylami. Dodajemy starte jabłko, jajko i olej. Następnie łączymy mokrą masę z suchą za pomocą miksera. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek, aby babeczki mogły wyrosnąć. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut. Smacznego!
Autor artykułu: dietetyk kliniczny Natalia Kupść