Jest to choroba tętnic, charakteryzująca się zgrubieniem ich ścian, zmniejszeniu światła naczyń i w efekcie na skutek odkładania się lipidów w ścianach naczyń krwionośnych, i prowadzi do ograniczenia przepływu naczyniowego. Skutkiem tego jest stopniowe, a niekiedy nagłe i zagrażające życiu, ograniczenie zaopatrzenia w tlen i składniki odżywcze poszczególnych narządów, w tym tych najważniejszych – serca i mózgu.
Miażdżyca jest chorobą cywilizacyjną rozwija się jako skutek niezdrowego trybu życia, tj. nieprawidłowym sposobem żywienia oraz niską aktywnością fizyczną.
Za głównego sprawcę rozwoju miażdżycy uważa się odkładający się w ścianach tętnic cholesterol, a dieta jest głównym sposobem obniżania jego poziomu w organizmie i tym samym profilaktyki miażdżycy. Poleca się codzienne spożywanie warzyw, owoców, orzechów, chudego mleka i jego przetworów, pełnoziarnistego pieczywa, olejów roślinnych, a do smarowania pieczywa miękkich margaryn. Mięso czerwone (wieprzowina, wołowina) powinny być zastępowane rybami i mięsem z drobiu. Pożądane jest częste spożywanie nasion roślin strączkowych.
Autor artykułu: dietetyk kliniczny Natalia Kupść