Cukrzyca typu II, często nazywana cukrzycą dorosłych to choroba, w której obserwuję się podwyższone stężenie glukozy we krwi w wyniku upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Podstawą do jej zdiagnozowania jest wartość glikemii przygodnej powyżej 200 mg/dl lub glikemii na czczo powyżej 126 mg/dl. Obecnie wiadomo, że jednym z czynników ryzyka cukrzycy jest nieodpowiednia dieta oraz brak aktywności fizycznej. Prawdopodobnie, wielu przypadkom tej choroby można było by zapobiec lub spowolnić i osłabić jej rozwój, wprowadzając odpowiednie nawyki żywieniowe oraz aktywny tryb życia.
W rozwoju cukrzycy typu II biorą udział dwa czynniki : pierwszy to genetycznie uwarunkowane zaburzenie produkcji i / lub wydzielania insuliny, a drugi to występowanie nadwagi lub otyłości.
Otyłość odpowiedzialna jest głównie za rozwój insulinooporności, czyli sytuacji kiedy trzustka, aby utrzymać stężenie glukozy we krwi w normie, musi produkować coraz więcej insuliny. Po kilku-kilkunastu latach takiego stanu rzeczy, jej komórki ulegają wyczerpaniu i produkcja tego hormonu jest co raz mniej efektywna, a to skutkuje zwiększeniem stężenia glukozy we krwi i prowadzi do rozpoznania cukrzycy typu 2.
Jednak występowanie otyłości jest czynniki modyfikowalnym, dlatego można zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 poprzez dbanie o utrzymanie prawidłowej i racjonalnej diety oraz regularnej aktywności fizycznej.
Prewencja cukrzycy typu 2 zakłada ograniczenie łatwo przyswajalnych węglowodanów, a zatem słodyczy, miodu, dżemów, słodkich napojów i cukru dodanego.
Podstawą diety powinny być węglowodany złożone, w formie pełnoziarnistego pieczywa, ryżu brązowego, grubych kasz, pełnoziarnistego makaronu, płatków zbożowych. Biały makaron należy zmienić na makaron pełnoziarnisty, biały ryż na brązowy, a kasze drobne na grube.
Produkty pełnoziarniste są źródłem błonnika, który znacznie obniża indeks glikemiczny posiłku oraz powoduje wolniejsze wchłanianie glukozy, a tym samym zapobiega skrajnym wahaniom cukru we krwi.
Autor artykułu: dietetyk kliniczny Natalia Kupść